خانه » ۱۰ توزیع سبک لینوکس برای نجات رایانه قدیمی
لینوکس

۱۰ توزیع سبک لینوکس برای نجات رایانه قدیمی

به یک سیستم عامل سبک نیاز دارید؟ این توزیع‌های ویژه لینوکس می‌توانند بر روی رایانه‌های شخصی قدیمی‌تر اجرا شوند، برخی از آنها فقط به ۱۰۰ مگابایت رم نیاز دارند!

رایانه های شخصی قدیمی نمی توانند با نیازهای سیستم عامل ها و نرم افزارهای مدرن کنار بیایند. در حالی که ارتقاء سخت افزاری مانند حافظه می تواند کمک کننده باشد، راه حل بهتر یک سیستم عامل سبک وزن است.

بسیاری از توزیع‌های لینوکس به گونه‌ای طراحی شده‌اند که سبک وزن باشند و نسخه‌های لینوکس زیر ۵۰۰ مگابایت و حتی کمتر از ۱۰۰ مگابایت در دسترس هستند.

اگر به دنبال یک سیستم عامل کم منبع برای رایانه شخصی خود هستید، این توزیع های فشرده و سبک لینوکس را امتحان کنید.

توزیع لینوکس برای ۱ گیگابایت رم

اکثر رایانه های شخصی در حال حاضر با ۴ گیگابایت رم یا بالاتر عرضه می شوند. اگر برای دستگاه های قدیمی که به سیستم عامل نیاز دارید، این توزیع های لینوکس روی رایانه هایی با ظرفیت کمتر از ۱ گیگابایت اجرا می شوند.

۱. Xubuntu

Xubuntu یک مشتق اوبونتو است که از محیط دسکتاپ Xfce استفاده می کند. در حالی که Xubuntu ممکن است به زیبایی گنوم نباشد، اما تجربه ای جذاب را ارائه می دهد.

در حالی که Xubuntu می تواند با ۱ گیگابایت حافظه کار کند، برای بهترین تجربه به ۲ گیگابایت نیاز دارید. پردازنده دو هسته ای ۱.۵ گیگاهرتزی به همراه ۲۰ گیگابایت فضای HDD نیز توصیه می شود.

به عنوان مشتقی از اوبونتو، Xubuntu به تمام مخازن Canonical دسترسی دارد. این یک توزیع فوق‌العاده است که ویژگی‌ها و برنامه‌های کاربردی عالی را با مصرف کم منابع سیستم ارائه می‌دهد.

۲. Lubuntu

لوبونتو به درستی خود را به عنوان “سبک، سریع، آسان تر” توصیف می کند. همانطور که از نام آن پیداست، لوبونتو یک مشتق از اوبونتو است و مانند Xubuntu نرم افزار را از مخازن Canonical نصب می کند. در حالی که Xubuntu از دسکتاپ Xfce استفاده می کند، Lubuntu دسکتاپ LXDE/LXQT را انتخاب می کند.

وب سایت لوبونتو ۱ گیگابایت رم را برای سرویس های وب مانند یوتیوب و فیس بوک توصیه می کند. اگر صرفاً در حال مرور و استفاده از برنامه هایی مانند LibreOffice هستید، ۵۱۲ مگابایت رم کافی است.

Lubuntu ۱۹.۰۴ Disco Dingo جدیدترین نسخه است که فقط ۶۴ بیتی است. برای رایانه‌های قدیمی‌تر که به سیستم‌عامل سبک‌وزن نیاز دارند، نسخه ۳۲ بیتی Lubuntu ۱۸.۰۴ در دسترس است. علاوه بر این، نسخه هایی برای سیستم‌های Raspberry Pi و PowerPC (مک‌های پیش از اینتل اپل) نیز موجود است.

۳. Zorin OS Lite

Zorin OS قصد دارد رایانه‌های شخصی را سریع‌تر کند و در عین حال امنیت و عملکرد را بهبود بخشد. Zorin OS Lite این کار را یک قدم فراتر می برد و نیازهای سیستم را کاهش می دهد.

می‌توانید Zorin OS Lite را بر روی سیستمی نصب کنید که دارای یک پردازنده تک هسته‌ای متوسط ​​۱ گیگاهرتزی، ۳۲ بیتی یا ۶۴ بیتی است. این رایانه به ۱ گیگابایت رم و ۱۰ گیگابایت فضای ذخیره سازی نیز نیاز دارد. Zorin OS Lite را می توان به طور رضایت بخشی بر روی صفحه نمایشی با وضوح تنها ۸۰۰x۶۰۰ پیکسل اجرا کرد.

اگر به دنبال چیزی هستید که عملکرد خوبی داشته باشد و حسی شبیه به ویندوز برای رایانه شخصی قدیمی شما داشته باشد، Zorin OS Lite ایده آل است. نسخه‌های لایت تر، Zorin OS Education Lite و Zorin OS Pro Lite نیز موجود هستند، اما حداقل سیستم مورد نیاز کمی بالاتر دارند.

۴. Arch Linux

آرچ لینوکس از دستور KISS پیروی می کند: آن را ساده، احمقانه نگه دارید. آرچ لینوکس که در انواع i686 و x86-64 موجود است، سبک وزن و آسان است. شما به یک کامپیوتر با حداقل ۵۱۲ مگابایت رم و حدود ۲ گیگابایت فضای دیسک نیاز دارید. پنتیوم ۴ یا جدیدتر توصیه می شود، اگرچه برخی از CPUهای قدیمی می توانند Arch Linux را اجرا کنند.

مشتقات قابل توجه Arch Linux شامل BBQLinux و Arch Linux ARM هستند که می توانند روی Raspberry Pi نصب شوند.

در حالی که ممکن است سخت‌افزار رایانه شخصی شما قدیمی باشد، آرچ لینوکس برای به‌روزرسانی‌های جاری و مداوم بر روی یک سیستم فعال عمل می‌کند.

۵. BunsenLabs Linux Lithium

BunsenLabs Linux Lithium که به عنوان ادامه‌ای از توزیع معروف CrunchBang منتشر شد، یک سیستم‌عامل سبک مبتنی بر Debian 10 است.

لیتیوم با استفاده از مدیر پنجره Openbox، دارای مجموعه ای از تم های GTK2.3 است. این به شما امکان می دهد ظاهر دسکتاپ را سفارشی کنید و یک محیط منحصر به فرد ایجاد کنید.

لیتیوم برای معماری های ۳۲ بیتی و ۶۴ بیتی موجود است. رایانه شما باید حداقل ۱1 گیگابایت رم و ۲۰ گیگابایت هارد دیسک داشته باشد. توجه داشته باشید که گزینه‌های نصب مختلف منجر به استفاده متفاوت از دیسک می‌شود — برای مثال، نصب با ISO زنده از ۲.۱ گیگابایت استفاده می‌کند. به طور مشابه، افزودن برنامه‌های مختلف در هنگام نصب باعث ایجاد فضای ذخیره‌سازی متفاوتی می‌شود.

۶. Bodhi Linux

لینوکس Bodhi از اوبونتو 20.04 LTS (نسخه ۶۴ بیتی) و اوبونتو 18.04 (نسخه ۳۲ بیتی) مشتق شده است. اصول اصلی طراحی آن حول محور مینیمالیسم و ​​دسکتاپ موکشا می چرخد. برنامه بصورت پیش فرض به ۱۰ مگابایت فضا نیاز دارد.

حداقل سیستم مورد نیاز ۵۱۲ مگابایت رم، ۵ گیگابایت فضای هارد دیسک و پردازنده ۵۰۰ مگاهرتز است. حتی مشخصات توصیه شده (رم ۱ گیگابایتی، فضای درایو ۱۰ گیگابایتی، پردازنده ۱ گیگاهرتزی) نسبتاً قابل قبول است.

سیستم عامل لینوکس زیر ۵۰۰ مگابایت

اگر از یک رایانه شخصی متعلق به دهه ۲۰۰۰ استفاده می کنید، احتمالاً رم ناکافی برای یک سیستم عامل مدرن دارد. یکی از این سیستم عامل ها را برای دستگاهی با کمتر از ۵۰۰ مگابایت رم امتحان کنید.

۷. Porteus

Porteus یک توزیع لینوکس است که برای استفاده به عنوان یک سیستم عامل زنده، برای بوت شدن از درایو فلش یا سی دی بهینه شده است. شما همچنین می توانید Porteus را بر روی هارد دیسک نصب کنید.

با گزینه های ۳۲ بیتی و ۶۴ بیتی، Porteus یکی از بهترین توزیع های لینوکس برای سخت افزار قدیمی رایانه شخصی است. Porteus با قابلیت بوت شدن تنها در ۱۵ ثانیه، ۳۰۰ مگابایت فضای ذخیره سازی را اشغال می کند.

Porteus حتی می تواند در RAM بارگذاری شود و صرفاً از حافظه سیستم اجرا شود. از آنجایی که Porteus قابل حمل و ماژولار است، می توان از آن بر روی انواع کامپیوترها استفاده کرد.

توزیع های لینوکس زیر ۱۰۰ مگابایت

آیا نیاز به استفاده از یک کامپیوتر قدیمی و متوسط، شاید مربوط به قرن گذشته دارید؟ اینها سبک ترین سیستم عامل ها برای رایانه شخصی هستند که برای سیستم هایی با کمتر از ۱۰۰ مگابایت رم در نظر گرفته شده است.

۸. Puppy Linux: یک توزیع محبوب لینوکس سبک وزن

به دنبال توزیع سریع و آسان برای استفاده هستید؟ Puppy Linux یک سیستم عامل بسیار سبک وزن برای لپ تاپ یا رایانه شخصی قدیمی است. Puppy Linux می تواند مستقیماً از یک درایو فلش یا سی دی بوت شود. علاوه بر این، Puppy Linux حتی می تواند در حافظه قرار بگیرد.

بوت کردن معمولاً کمتر از یک دقیقه طول می کشد، حتی در سخت افزارهای قدیمی. ISO پیش‌فرض حدود ۱۰۰ مگابایت است و با نصب OpenOffice Puppy Linux همچنان زیر ۳۰۰ مگابایت (حدود ۲۵۶ مگابایت) است.

Puppy Linux به عنوان یک نصب کامل یا به سادگی به عنوان یک CD زنده برای استفاده در رایانه های شخصی مهمان عالی است. حتی یک نسخه از Puppy Linux برای Raspberry Pi وجود دارد که Raspup نام دارد.

۹. SliTaz: یک سیستم عامل سبک وزن

اگر به دنبال یک سیستم عامل سبک برای رایانه شخصی قدیمی هستید، SLiTaz را بررسی کنید. در حالی که این توزیع لینوکس سبک وزن است، عملکرد بالایی نیز دارد، به یک اندازه برای اجرا از سی دی زنده و از درایو دیسک مناسب است.

SliTaz را روی رایانه های شخصی قدیمی، سرورها و حتی دستگاه های کوچک ARM مانند Raspberry Pi نصب کنید.

سیستم فایل ریشه فقط ۱۰۰ مگابایت است و تصویر ISO کمتر از ۴۰ مگابایت است.

۱۰. Tiny Core Linux: سبک ترین سیستم عامل

Core Project یک پروژه لینوکس است که می‌توانید عناصر خود را به آن اضافه کنید.

ایده آل برای کاربران دسکتاپ، توزیع TinyCore دارای سیستم اصلی Core و X/GUI برای محیط دسکتاپ و پشتیبانی از شبکه است.

TinyCore سبک‌ترین توزیع لینوکس فقط ۱۶ مگابایت است و می‌توان آن را روی یک USB ذخیره کرد، نصب کرد یا به سادگی از روی آن اجرا کرد.علاوه بر این، می تواند با کمتر از ۱۰۰ مگابایت رم اجرا شود. از این نقطه شروع ساده، می‌توانید نرم‌افزارهایی که برای راه‌اندازی رایانه قدیمی‌تان نیاز دارید، اضافه کنید.

در حالی که نسخه های کوچکتر Core موجود است، TinyCore برای رایانه های رومیزی و لپ تاپ ایده آل است.

سیستم عامل لینوکس سبک وزن شگفت انگیز!

در حالی که اینها ممکن است برترین توزیع‌های لینوکس برای دمیدن جانی تازه به رایانه شخصی قدیمی شما باشند، هیچ کمبودی در آنها وجود ندارد.

به طور خلاصه، بهترین توزیع های لینوکس سبک وزن برای یک کامپیوتر قدیمی عبارتند از:

  • توزیع های لینوکس زیر ۱ گیگابایت
    • Xubuntu
    • Lubuntu
    • Zorin OS Lite
    • آرچ لینوکس
    • BunsenLabs Linux Lithium
    • لینوکس Bohdi
  • سیستم عامل لینوکس زیر ۵۰۰ مگابایت
    • Porteus
  • توزیع های لینوکس زیر ۱۰۰ مگابایت
    • Puppy Linux
    • SliTaz
    • Tiny Core Linux

مهدی منصوری

من مهدی منصوری و کارشناس حوزه نرم افزار و امنیت اطلاعات هستم. کارشناسی ارشد خودم را در رشته امنیت اطلاعات از دانشگاه مالک اشتر تهران گرفتم. هم اکنون در زمینه DevOPS مشغول هستم. و در زمان های ممکن در این سایت و چند سایت دیگه مطلب می گذارم

درباره نویسنده

مهدی منصوری

من مهدی منصوری و کارشناس حوزه نرم افزار و امنیت اطلاعات هستم. کارشناسی ارشد خودم را در رشته امنیت اطلاعات از دانشگاه مالک اشتر تهران گرفتم.
هم اکنون در زمینه DevOPS مشغول هستم. و در زمان های ممکن در این سایت و چند سایت دیگه مطلب می گذارم

افزودن نظر

برای ارسال نظرات خود اینجا را کلیک کنید